
Türkiye’nin kavun üretiminin yüzde 5’inin üretildiği Manisa’da ilk kez bir üretici tarafından organik kavun üretildi. Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Yeni Harmandalı bölgesindeki Hasırcı mevkinde Ziraat Mühendisi ve üretici Burçak Arbil ve Nuri Yüksel 45 dekarlık alanda ‘Kuzu’ çeşidi isimli organik kavun üretmeye başladı. Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, ilk organik kavun hasadına katıldı. Günümüzde insanların sağlıklı gıdaya ulaşması noktasında organik ürünlerini önemi git gide artıyor. Aromatik bir lezzeti bulunuyor. Kestiğinde turuncu tropikal bir rengi var, hasat edildikçe beyaza dönüyor.
HER DAİM LEZZETLİ BİR KAVUN
Ziraat Mühendisi ve üretici Burçak Arbil, “Harmandalı bölgemiz de organik kavun üretiyoruz. Organik kavun tarlamıza başlama hikayemizde tarlamızda öncelikle organik parsel olarak belirlenmemiz lazım. Daha önce burada organik pamuk ürettik. Ticari değeri olduğundan dolayı organik pamuk üretimi gerçekleştirdik. Organik kavuna da geçme sebebimiz karpuz ve kavunun ekiminin bu sene çok olduğu düşünerek hem ticari olarak hem de katma değer olarak pandemi de oluşan sağlıklı gıdaya ulaşma düşüncesiyle organik ürünlere ulaşması neticesinde organik kavun üretmeye başladık. Bu tarlamızda ‘Kuzu’ çeşidimiz ve aynı zamanda ‘Çeşme Kavunu’ çeşidimiz bulunuyor. 45 dekar alanda bu üretimi yapmaktayız. Fidanımızı ektikten 90 gün sonra hasadımızı yapmaktayız. Arazimizde mal çekerek üretim yapıyoruz. Bununda sebebi yabancı ot ilacı atamadığımızdan hem çapa maliyetlerini azaltmak hem de organik üretimi devam ettirebilmektir. Organik pazarımız gün geçtikçe marketlerde artıyor. Bunun da sebebi insanların daha sağlıklı gıdaya ulaşım isteğidir. Bu marketleri seçmemizin de sebebi organik reyonlarında bu marketler içerisinde yer almasıdır. Bu talebin olduğunu görerek organik kavun üretimine geçtik. Kuzu çeşidini seçmemizin sebebi veya 10 dilim olarak geçen bu çeşidi seçmemizin sebebi her daim lezzetli olmasıdır. Ayrıca aromatik bir lezzeti bulunuyor. Kestiğinde turuncu tropikal bir rengi vardır. Görsel anlamında da güzel bir ürün. Yani 5 duyu organımıza hitap eden bir kavun çeşididir. Bu kavun çeşidi gün geçtikçe beyaza dönüyor. O da hasadı belirliyor” diye konuştu.
ORGANİK ÜRETİM BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, “Manisa Şehzadeler ilçemize bağlı Harmandalı Mahallemizin bulunduğu mevkide organik kavun hasadı gerçekleştiriyoruz. Hakikaten üreticimiz Burçak Bey bilinçli bir üretici. Geçtiğimiz yılda aynı tarlada dünyanın en önemli markalarına organik pamuk üretimiyle gelmiştik ki hakikaten çok başarılı bir üretimdi. Dolaysıyla organik ürünler dünyada ciddi de bir pazarı var. Özellikle bir ürüne katma değer katma anlamında organik üretim bu anlamda büyük anlam taşıyor. Tadına baktık. Nefasetiyle ve görselliğiyle gerçekten güzel bir yetiştiricilik yapılmış, çeşitlerde hakikaten organik olarak marketlerde yer aldığında tüketici tarafından talep görecek çeşitler seçilmiş. Ben bu katma değerli üretimi yapan üreticiye teşekkür ediyorum. Organik kavun aslında üretimi çok fazla yapılan bir ürün değil. Bölgemizde ben inanıyorum ki üreticilerimizin organik kavun ve diğer ürünlerle ilgili bilgileri daha da artacaktır” dedi.
TÜRKİYE’NİN KAVUN ÜRETİMİNİN YÜZDE 5’İ MANİSA’DA ÜRETİLİYOR
Manisa’nın Türkiye’nin kavun üretiminin yüzde 5’ini gerçekleştirdiğini vurgulayan Öztürk, ”68 bin tonlara ulaşan bir kavun üretimimiz var. Kırkağaç Kavunu gibi kendi ilimize has çeşidimiz var. Coğrafi işaretli bizim için çok önemli bir ürün. Kışın da saklıyoruz. O da katma değer sağlıyor. Bu organik kavun da artık Manisa’mıza katma değer katacaktır. Bereketli olmasını temenni ediyorum. Güzel bir hasat görüyoruz” dedi.
CÜNEYT HASÇELİK