
Bereketli toprakları ve çalışkan çiftçileriyle tanınan Manisa’nın köylerinde, yaz aylarında öğle saatlerindeki sıcak havalara kalmamak için üreticiler güne çok erken saatte başlamak zorunda. Demirci’nin Kılavuzlar köyünde bu mevsimde turşuluk salatalık hasadı yapan köylü kadınlar, gece 03.30’da uyanıp yola çıkıyor.
Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı köylerde yaşayan kadınlar, erken saatlerde uzun, yorucu ve meşakkatli bir yolculuktan sonra çalışacakları tarlalara ulaşıyor. Kadınlar sezona göre kornişon salatalık toplama, kiraz toplama, salatalık kornişon çapası, badem toplama, zeytin toplama gibi işlerde çalışıyor. Dayıbaşı olarak tabir edilen organizatörlerin buldukları geçici işlerde çalışan ve onların minibüsleri ile tarlalara giden kadınlar, bu günlerde Ahmet Özer’in sahibi olduğu Özer Tarım’a ait tarlalarda turşuluk kornişon salatalık topluyor. Gece yarısı 03.30'da kalktıklarını, uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra saat 05.30'da işbaşı yaptıklarını belirten gündelikçi kadınlar, saat 10.00-10.30 da yarım saat kahvaltı molası veriyor. Havanın iyice ısındığı saat 13.00'de ise işlerini günlük işlerini bitirip evlerinin yolunu tutuyor.
ÇOCUKLARI OKUTMAK VEYA EVLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORLAR
Yaklaşık 2,5 ay boyunca turşuluk kornişon salatalık toplayan yaklaşık 70 kadın, yılın her mevsiminde farklı işler yapıyor. Haftanın her günü çalışan kadınlar, çalışırken yiyecekleri yemekleri evlerinden getiriyor ve birbirlerine ikram ederek yiyor. Bölgede ciddi bir işsizliğin olduğunu belirten Demircili kadınların kimi okula giden, kimi de evlendirmek istediği çocukları için çalıştıklarını belirtiyor. Yevmiye ücretlerinin düşüklüğünden dert yanarken, ilçede nitelikli iş sahalarının açılmalarını istiyorlar. Kadınlara iş imkanı sunan Özer Tarım’ın sahibi Ahmet Özer, toplanan turşuluk salatalıkların önce eleme makinasından geçirilip boylarına göre sınıflandırıldığını ardından ise Turgutlu’daki fabrikalarda işlendikten sonra ihraç edildiğini belirtiyor. Kılavuzlar köyünde bulunan ortak elekten ise tüm üreticiler ücretsiz olarak yararlanıyor ve ürünlerini sınıflandırıyor. Elek sorumlusu Serhat Arslan, günlük 15 tona kadar turşunun makinadan geçecek sınıflandırıldığını ifade ediyor. MİNE BADAN - FOTOĞRAFLAR: SADIK DOĞRAMACI